Keuzes, keuzes en nog meer keuzes

Tegenwoordig is er oneindig veel mogelijk om elke uitvaart geheel op maat te maken. In principe regelen wij alles zolang het niet verboden is in de nederlandse wet. Hieronder volgen een paar eerste keuze's die gemaakt moeten worden, in het menu rechts (oranje gedeelte) komt meer aan bod.

Thuis opbaren of liever in een rouwcentrum ?

Thuisopbaren is eigenlijk een oud gebruik en komt weer helemaal in zwang. Je hebt alle rust en ruimte om thuis afscheid te nemen en je bent niet gebonden aan rouwbezoek in een rouw- of uitvaartcentrum. Maar niet iedereen heeft de ruimte thuis of vind het te confronterend. Ook is het niet altijd mogelijk, het lichaam moet het wel aankunnen (buitentemperatuur, chemicalien in het lichaam ed).

Begraven of cremeren ?

Voor beide opties zijn diverse goede redenen te bedenken. Als vooraf niet een uitdrukkelijke wens bekend is, moeten de nabestaanden bedenken wat zij zelf het prettigst vinden. Ook is er nog de optie om na crematie de as te begraven. Helaas zijn er inmiddels gevallen genoeg bekend waarbij later onvrede is ontstaan over de asbestemming of asverdeling. Bedenk dat er nog niet meteen over beslist hoeft te worden maar het is wel verstandig om het toch alvast eens met elkaar te bespreken.

Dit zijn misschien wel de twee meest belangrijke keuzes, gebruik het menu hier rechts voor meer mogelijkheden.