Wat er allemaal komt kijken bij een uitvaart

Bij een uitvaart komt veel kijken.In een korte tijd moeten er veel keuzes gemaakt worden en gelukkig zijn wij er voor u om u daarbij te helpen. U kunt het tenslotte maar één keer doen en dan moet het ook goed zijn! Op deze pagina staan in het kort de belangrijkste zaken waar u zich alvast mee kunt voorbereiden maar er is natuurlijk nog veel meer mogelijk. Informeer gerust als u nog vragen heeft!

Verzorging van de overledene

Wat wij heel belangrijk vinden is het verzorgen en netjes aankleden van de overledene. Het komt zelden voor dat de overledene er uit zichzelf al op zijn best uitziet. Wij nemen er dan ook uitgebreid de tijd voor om de persoon in kwestie er zo goed mogelijk te laten uitzien. Niet alleen uit respect voor de overledene zelf maar ook voor de de nabestaanden die verder moeten met een bepaald beeld voor ogen. Natuurlijk kunt u ook zelf de laatste verzorging doen, met of zonder hulp van ons.

Opbaring en verblijf

Na overlijden zal iemand tot de uitvaart ergens moeten verblijven. In veel gevallen kunnen we iemand thuis opbaren, zoals dat heet. Dat is prettig omdat u dan elk willekeurig moment er nog even bij kunt gaan zitten en echt op uw eigen tijd en manier afscheid kunt nemen. Maar dat is niet altijd mogelijk, of gewenst. In zo'n geval komt de overledene bij ons "logeren" in het uitvaartcentrum.

De kist

Voor de wet moet de overledene tijdens de uitvaart in een bepaald omhulsel gehuld zijn. In nederland is dat traditioneel een grafkist maar andere vormen zoals lijkwades in combinatie met een opbaarplank, komen ook steeds vaker voor. Tegenwoordig is er gelukkig wel meer aandacht voor het millieu en de materialen waar zo'n omhulsel van wordt gemaakt. Spaanplaat is goedkoop maar verliest steeds meer terrein op kisten van populieren- of vurenhout.

Rouw drukwerk

Om iedereen op de hoogte te brengen van een overlijden wordt nog steeds bijna altijd gebruik gemaakt van rouwbrieven en - in steeds mindere mate - een advertentie in de krant. Sociale media worden daar ook wel voor gebrukt maar dan meestal toch als aanvulling op het drukwerk. Ook prentjes, of nagedachteniskaartjes, worden nog veelvuldig gebruikt als een herinnering om mee naar huis te nemen. Wij hebben alle benodigde apparatuur en kennis in huis en maken met liefde en plezier voor iedereen een eigen ontwerp dat iets zegt over uw gevoelens en het naderende afscheid van een geliefd iemand.

Bloemen

Bloemen vertolken de emoties op een tastbare manier en zijn daarom op elke uitvaart aanwezig. Of het nu één groot stuk op de kist is van de hele familie of dat iedereen zelf een bloemetje meebrengt, ze zijn bij een uitvaart niet weg te denken. Als u de bloemen via ons bestelt zorgen wij voor alles inclusief het vervoer. Wij kunnen ze overal bestellen maar we hebben wel een vaste bloemist die niet alleen super mooie stukken levert maar waar we zeker zijn van een consistente hoge kwaliteit. Wij gaan tenslotte ook niet zomaar met iedereen in zee.

Muziek

Net als bloemen is ook muziek niet weg te denken als vertolker van emoties. Of de overledene zelf de muziek eerder al heeft uitgezocht, of dat u zelf een keuze moet maken, de muziek is sterk bepalend van hoe het afscheid zal worden ervaren en zal worden herrinnerd. Het maakt wel uit waar het afscheidplaats gaat vinden (en wat voor apparatuur daar aanwezig is). In de kerk is de keuze nou eenmaal niet zo vrij als in een crematorium.

Rouw vervoer

Iedereen kent wel de klassiek zwarte rouwauto of "lijkwagen" maar er is zoveel meer. Een motor met zijspan waar de kist op staat bijvoorbeeld, of een fiets met fietskar, een koets met paarden, of een platte kar. En dan is er nog keus uit kleuren en soorten rouwauto's waardoor elke uitvaart helemaal in detail op uw omstandigheden kan worden afgestemd. De meeste mensen in deze regio maakt het over het algemeen niet zoveel uit maar er valt echt wel iets te kiezen.

Afscheid nemen

De grote vraag was altijd: begraven of cremeren ? Nu is dat meer de lokatie van het laatste afscheid. De kerk wordt steeds minder gebruikt, crematorium aula's zijn niet gezellig en dus wordt er uitgeweken naar andere lokaties. Wij staan bekend om ons intieme "huiskamerafscheid" in ons eigen uitvaartcentrum maar wat dacht u van bij u thuis ?(met hulp en begeleiding van ons natuurlijk) of de schouwburg ? of de lokale voetbalkantine ? Als de uitbater ervan het goed vind kunt ook bij een groot aantal horeca bedrijven terecht.

Consumpties na de uitvaart

Het kopje koffie met een plakje cake kan nog wel maar dat concept is inmiddels wel een beetje achterhaald. Het plakje cake is vervangen door een petit fourtje en de koffie door een wijntje of een borrel. Luxe belegde broodjes, wraps en hartige snacks worden ook steeds vaker gekozen. De traditionele koffietafel komt ook bijna niet meer voor. Het kan natuurlijk zo gek als u zelf wilt maar het bepaalt vaak wel een heel groot deel van de totale uitvaartkosten. Iets om toch even goed over na te denken.

Herinneren

"Ieder afscheid is de geboorte van een herrinnering" En dat begint al tijdens het voorbereiden van de uitvaart. Vandaar dat wij altijd voor positiviteit gaan ook al is er veel verdriet. Leg in de rouwbrief of afscheidsdienst niet de nadruk op die lelijke ziekte die niet was overwonnen, maar kijk naar alle mooie dingen die je samen hebt gehad. Maar ook de fysieke herrinneringen zijn belangrijk: foto's, een tshirt mijn "zijn of haar" geur, een hangertje met een beetje as of een mooi vingerafdruk sieraad. Er is zoveel mogelijk.

Hou me op de hoogte!

En stuur mij (een paar keer per jaar) een nieuwsbrief